Южна Корея пусна най-бързата 4G мрежа в света

Тя ще позволи операторите да обслужват повече клиенти едновременно
Обновена: 27 юни 2013 14:22 | 27 юни 2013 12:23, Красимир Ангелов
3
Южна Корея пусна най-бързата 4G мрежа в света
SK Telecom вече предлага най-бързата скорост за мобилен обмен на данни. Снимка: Ройтерс

В Южна Корея вече се предлагат най-бързите 4G скорости, налични за потребители, съобщава BBC.

Според SK Telecom мрежата ѝ LTE-Advanced позволява сваляне на файлове с скорост до 150 мегабита в секунда или два пъти по-бързо отпреди и 10 пъти по-бързо в сравнение с 3G услугата, която предлага компанията.

Въпреки че на практика клиентите на телекома ще ползват по-бавна връзка, тя все пак ще е достатъчно бърза, за да може от началото на юли фирмата да започне да предлага full-HD 1080p видео стрийминг. Освен това ще бъде пусната и услуга за групов видео чат с по-високо качество на звука и картината.

Samsung вече предлага специална версия на смартфона си Galaxy S4 с нов чип за комуникация, предлагащ достъп до LTE-Advanced системата, а от SK Telecom очакват до края на годината на пазара да излязат още шест съвместими устройства.

Съществуващите смартфони няма да могат да се възползват от по-високата скорост, но потребителите, които решат да си купят по-новите модели, няма да плащат допълнителни такси за пренос на данни.

За сравнение - във Великобритания по-голямата част от 4G мрежата на EE предлага максимална скорост от 75 мегабита в секунда.

Въпреки че по-бързото сваляне може да изкуши клиентите, според анализатори това е само част от общата картина.

Дарил Скулар от телекомуникационната консултантска компания Ovum твърди, че не става въпрос само за скорост - може би още по-важен е въпросът за капацитета. Новите възможности ще позволят на операторите да използват по-голям спектър, което означава, че те ще могат да обслужват повече клиенти едновременно.

"Мрежите са като магистрали - колкото повече хора ги използват, толкова по-задръстени стават. Добавянето на повече "ленти" осигурява на операторите да обслужват повече клиенти по-бързо в най-натоварените часове", обяснява експертът.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
4g преди 10 години
А тука ни облъчват с реклами на попиканата им ефирна ТВ при това платена щедро.Спиране на тази 30 годишна простотия указана като бъдеще и free 4g навсакъде /ип ТВ и всички търговски сайтове/.